Verslag nlt-conferentie 2023

Op 16 februari, was de 16de editie van de nlt-jaarconferentie met als titel: NLT, EEN VERLEIDELIJK VAK. Het was een extra feestelijke gebeurtenis met gebakjes in de ochtend en een mooie cadeautas voor de deelnemers, omdat het vak nlt 15 jaar in scholen draait en omdat we officieel de schakelmodule Digitale Technologie konden lanceren. En natuurlijk ook omdat we elkaar na twee online coronajaren weer fysiek konden ontmoeten.

We hadden twee bijzondere sprekers. Victor Lamme van de UvA die op basis van de ontwikkelingspsychologie van jongeren probeerde aan te geven hoe we jongeren kunnen verleiden.

De slotlezing werd gegeven door Michiel Kalverda (TMI!) waarin hij inging op mediawijsheid en de verleidingen van de digitale wereld voor jongeren.

images-1.jpgNa de lunch werd in een forum met Lotte de Bruin van NLdigital en Pieter Moerman van het Platform Talent voor Technologie de leerlijn Digitale Technologieën en de daarvoor ontwikkelde Schakelmodule gepresenteerd. Beiden zijn namens hun organisatie inhoudelijk en financieel sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling en we zijn ze daarvoor zeer erkentelijk. Harrie Eijkelhof deelde namens de certificeringscommissie het certificaat uit aan de auteursgroep. Wel gaf hij aan dat de ontwikkelingen bij juist dit onderwerp snel gaan en dat we daarom goed moeten kijken hoe het onderwijs in dit onderwerp verloopt en steeds up-to-date kan worden gehouden. Wat een prestatie!

images-3.jpgUiteraard was er ’s morgens en ’s middags een grote keuze aan workshops. Het was een feest om al onze nlt-ers aan het werk te zien: ontwikkelaars, docenten, schoolleiders, bestuur, nlt-ondersteuners en andere geïnteresseerden waren enthousiast met elkaar in gesprek, deelden informatie en ervaringen en genoten met volle teugen van alles wat op de dag langs kwam.

Hieronder (scroll down) tref je de presentaties van de werkgroepen aan.

Werkgroepronde 1 Laat je verleiden om met nieuwe en herziene modules bezig te zijn

1.1 Ingenieus bouwen op bewegende bodem (Antea)

1.2 Lekker zoete citroenen? Het wonder van de Mirakelbes

1.3 PWS-begeleiding binnen nlt

1.4 Leskisten inzetten bij het vak nlt

1.5 Sportprestaties

1.6 Kansen met quantum

1.7 Eerste jaar nlt waar begin je aan?

1.8 Module ‘C’-uit de lucht

1.9 Module De toekomst van de landbouw

Werkgroepronde 2 EHDO: eerste hulp bij Digitale Ongeletterdheid en Duurzame Ontwikkeling

2.1 Challenge ‘Digital Heroes’ 22-23

2.2 Didactiek bij Digitale Technologie, even schakelen?

2.3 Geo Citizen Science

2.4 Hoe kan ik het thema duurzaamheid meer zichtbaar maken bij nlt?

2.5 Virtual Reality de volgende innovatie in onze didactiek

2.6 Laat jij je verleiden tot nlt in de onderbouw?

2.7 Practicum verder ontwikkelen: Hoe doen we dat samen?

2.8 Actualisatie van de examenprogramma’s

2.9 Gebruikerservaringen van Waterstof uit Wind en Woestijn

Tot slot dank aan alle deelnemers voor jullie inzet en betrokkenheid. Tot volgend jaar.