Overzicht Marktplaats

Welke kramen kun je verwachten op de marktplaats tijdens de nationale conferentie nlt 2025?

Onderbouw: Transport van de toekomst

De nieuwe onderbouwmodule Transport van de toekomst is nagenoeg klaar om getest te worden. Deze module kan als vakoverstijgende module gebruikt worden, maar ook als vervanging/uitbreiding bij natuurkunde in de derde klas.

Zeker langskomen, want:

Je maakt kennis met de inhoud en gaat op een speelse manier kijken hoe deze module ingezet kan worden en welke (on)mogelijkheden in jouw schoolsituatie bestaan.

Onderbouw: Moestuinieren

In deze module wordt de leerling uitgedaagd om in een groepje te onderzoeken hoeveel groenten ze binnen een beperkte tijd en met een beperkte ruimte kunnen laten groeien. Van deze groenten gaan ze ook een gerecht bereiden. Wie heeft de hoogste opbrengst met de meeste voedingswaarden na afloop van het project? Vanuit de keuzes die leerlingen moeten maken in het klein wordt een link gelegd naar het grote verhaal van de landbouw die ook voor uitdagende keuzes staat op het gebeid van voedselzekerheid, duurzaamheid en biodiversiteit.

Zeker langskomen, want:

Hoewel de lesmodule nog in de ontwikkelfase zit, wil Marieke Dekker je alvast graag enthousiasmeren over deze module. Het biedt kansen om op elke school gericht en betekenisvol met een minimoestuin aan de slag te gaan. Al jouw kritische vragen en praktische suggesties zijn welkom.

Onderbouw: Insectenhotel

Er is een nieuwe testversie beschikbaar voor de onderbouw. Insectenhotel voor biodiversiteit in je omgeving (klas 1). Een thema dat prachtig binnen bèta-burgerschapsparticipatie op jouw schoolomgeving past!

Zeker langskomen, want:

Laat je door ideeën over ontwerpend leren, over het bouwen en samenvoegen, het samenwerken, en het spelelement binnen de lesmodule informeren. Blader de lesodule eens door en ontdek hoe je dit in de klas/ binnen of juist buiten de school kunt inzetten voor meer biodiversiteit in je omgeving.

Onderbouw: Lekker (?!) Verrot (!?)

Fermenteren is een hype, die rondom gezondheid, smaak, voedselconservering veel betekent. Middels deze lesmodule maakt een leerling kennis met de achtergronden van het gecotroleerd laten verrotten van ingrediënten of voedingsmiddelen.

Zeker langskomen, want:

Wellicht ken je Herman nog wel . . . Je krijgt een buisje met gefermenteerd mengsel mee naar huis/ school. Laat het vertroetelen door je leerlingen en bak er heerlijke creaties mee. Maak daarnaast kennis met meedere practica en doe je zelf een smaaktest van yoghurt-samples!

Onderbouw: Fast Fashion

De twee onderbouwmodules Fast Fashion 1 en Fast fashion 2 beschrijven samen het hele proces van kleiding maken. De leerlingen krijgen antwoord op de vragen: Wat draag ik eigenlijk? Waar wordt mijn kleding van gemaakt? Hoe wordt mijn kleding gemaakt? Door zelf onderzoek te doen en een kledingstuk te ontwerpen en te maken ervaren ze wat bètavakken te maken hebben bij iedere stap in het proces. Ook de vakken geschiedenis, burgerschap, expressie en Engels kunnen uitstekend aanhaken bij deze module.

Zeker langskomen, want:

Yo van Dijk en Tess Geerts vertellen je alles over deze bijzondere nieuwe modules. Bekijk de leerlingenhandleiding, uitwerkingenboek en docentenhandleiding en stel al je vragen over verschillende mogelijkheden om deze modules in te zetten. Bijvoorbeeld als projectweek, bij diverse monovakken, als geheel of als afzonderlijke delen. Ook hoor je wat scholen extra nodig hebben om deze modules te kunnen geven, welke docenten deze modules kunnen begeleiden, hoe deze module tot stand gekomen is, over vervolgopleidingen die met mode en kleding te maken hebben.... En nog veel meer!

Bovenbouw: Nederland Waterstofland

Zal waterstof de wereld redden? Regelmatig komt dit explosieve gas langs in het nieuws, je kan er staal mee maken, auto’s op laten rijden, huizen mee verwarmen, enzovoort, zonder de uitstoot van CO2. Ook de productie ervan is bekend, met een beetje groene stroom is dit element zo uit water te halen. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?

In deze module gaan de leerlingen uitzoeken hoe (een deel van) de Nederlandse economie kan overstappen op waterstof. Hoeveel windmolens en zonnepanelen heb je hiervoor nodig? Welke kosten komen daarbij kijken? De leerlingen krijgen de opdracht om een rapport op te stellen waarin hun kennis over de productie en toepassingen van waterstof leiden tot een advies. Tijdens het maken van opdrachten in de module vergaren ze de benodigde informatie om dit te doen.

Zeker langskomen, want:

Bas Buise vertelt je bijvoorbeeld over de in deze module gebruikte expertmethode. Leerlingen gaan zich in groepjes verdiepen in verschillende onderwerpen om uiteindelijk alle opgedane kennis bij elkaar te leggen en tot een geheel te komen. We kunnen je er alles over vertellen. Ook interessant: van de havo- en vwo-module staat dit schooljaar een testversie in de moduledatabase.

Bovenbouw: Quantum Ready!

Quantum is overal om ons heen. Havo-leerlingen, voor wie deze lesmodule Quantum Ready speciaal is ontwikkeld, maken kennis met en ontdekken voorbeelden van quantumverschijnselen uit de biologie, geologie en technologie. Via ontwerpen en onderzoeken komen de leerlingen dieper in hun begrip van de rol die quantumverschijnselen spelen in hun eigen wereld.

Zeker langskomen, want:

Lodewijk Koopmans en Rutger Ockhorst vertellen je alles over deze bijzondere module.

Bovenbouw: Fijnstof

De module fijnstof wordt dit schooljaar herzien door GLOBE Nederland. De aanleiding voor deze herziening is onder andere vernieuwing van het samenmeten-dataportaal van het RIVM en de mogelijkheid om de snuffelfiets (mobiele fijnstofsensor voor op de fiets) te koppelen aan deze module.

Zeker langskomen, want:

Je kunt de fijnstofmodule inzien, de sensoren (fijnstofkit en mobiele snuffelfiets) testen en graag vertellen we je meer over de herziening van deze module. Als je wensen hebt die we mee kunnen nemen bij deze herziening dan is dit je kans! Ook interesse in het meten van stikstofdioxide met Palmes buisjes? Kom langs, Willie Kerkhof en Rosa Lizanzu vertellen je graag de mogelijkheden.

Bovenbouw: Taskforce QRS

Taskforce QRS Nijmegen is een ANBI studentenstichting die zoveel mogelijk mensen in Nederland wil leren reanimeren. Dit doen wij onder andere door op middelbare scholen reanimatieles te geven. We willen tijdens de markt stilstaan bij het belang van reanimatie en hoe het als een onderdeel zou passen binnen de nlt-lesmodules Hart en Vaten en Leef met je hart.

Zeker langskomen, want:

Je krijgt van Roan Martens informatie over hoe deze lessen eruit zien en hoe ze eventueel toegepast kunnen worden bij op middelbare scholen.

Bovenbouw: Duurzaam (ver)bouwen - en meer van vaksteunpunt Oos

Verschillende modules van nlt vaksteunpunt Oost worden herzien of worden verbonden aan projecten. Denk aan de nieuwe lesmodule Duurzaam (ver)bouwen. Maar ook Leven met Robots, modules rondom waterbeheer en de modules Lab on Chip.

Zeker langskomen, want:

Bij modules van nlt vaksteunpunt Oost zijn of worden praktische materialen ontwikkeld die je bij de stand kunt bekijken. Je kunt Jan Jaap Wietsma alles vragen over de modules en zaken waar je in de praktijk tegenaan loopt.

Bovenbouw: Biosensoren - ontwikkelingen vanuit studententeam SensUs

Bij de module Biosensoren, die door onderzoekers van de TU/e is ontwikkeld vanuit de faculteit Biomedische Technologie, wordt de jaarlijkse SensUs competitie georganiseerd. Dit is een internationale studentenwedstrijd voor innovatieve biosensoren, die ook leerlingenteams trekt. Biosensoren zijn van groot belang voor diagnostiek en het monitoren van de gezondheid, daarom wil SensUs de ontwikkeling versnellen door een wedstrijd te organiseren.

Zeker langskomen want:

Als bezoeker krijg je informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van biosensoren, bijvoorbeeld in welk thema de studenten van de TU/e nu een biosensor ontwikkelen, en wat daarbij belangrijke aspecten zijn. Daarnaast zul je te horen krijgen over leuke experimenten die met leerlingen uitgevoerd kunnen worden en over de SensUs High School Competition waar leerlingen aan kunnen deelnemen. Tenslotte kun je vragen stellen over de bacheloropleiding Biomedische Technologie, waaraan SensUs gerelateerd is.

Bovenbouw: bouwen, vliegen en racen met drones

De lesmodule Game of Drones is geactualiseerd en klaar voor hercertificering.

Zeker langskomen, want:

Bart demonstreert hoe hij zelf drones laat bouwen door leerlingen. Die drones kan je proberen te optimaliseren en ze stabiel te krijgen. Eenmaal afgesteld met een goede aansturing, kna je niet alleen vliegen, maar natuurlijk ook racen met dornes. FutureMindz heeft heel veel ervaring met het organiseren van drone-races. Wellicht een goede partner voor jouw activiteit?

Bovenbouw: Van corona tot klimaat

De nieuwe module van Corona tot Klimaat (vwo 6) is gebaseerd op de gedecertificeerde module Complexe Stromen, maar dan met nieuwe invalshoeken en veel nieuwe werkvormen. Het gaat in op de wiskunde achter groei en evenwichten in de natuur.

Zeker langskomen, want:

Tijdens de modulemarkt kan je het nieuwe materiaal doornemen en input hierop geven. Wat vindt jij van dit nieuwe materiaal? Hoe zou jij dit inzetten in de klas? Je mag suggesties geven voor de verdere ontwikkeling van het materiaal. Je kunt je contactgegevens achterlaten zodat je als eerste op de hoogte bent wanneer de nieuwe module gepubliceerd wordt.

Algemeen: Jupyter Books

De lesmodules nlt worden momenteel in Word onderhouden, en dat is eigenlijk niet handig. Het leidt tot verouderde content, dode links en het onderhoud is inefficiënt. Door de overstap naar Jupyter Books in combinatie met GitHub wordt onderhoud eenvoudiger, kunnen docenten zelf wijzigingen voorstellen en wordt het proces transparant en collaboratief. Is dit wensdenken of echt de toekomst?

Zeker langskomen, want:

Je krijgt van Freek Pols een demonstratie hoe Jupyter Books en GitHub kunnen worden ingezet voor het onderhouden en moderniseren van lesmodules nlt. Je kunt je vragen stellen over het gebruik van deze tools, het opzetten van een eigen workflow en het actief betrekken van collega's bij het onderhouden van modules. De meest recente nlt-module laten we zien in die nieuwe omgeving.

Algemeen: Geactualiseerd examenprogramma nlt

De afgelopen 2,5 jaar is er hard gewerkt aan de actualisatie van de examenprogramma’s voor nlt.

Zeker langskomen, want:

Je krijgt een exemplaar van het nieuwe examenprogramma persoonlijk uitgereikt. Het document levert SLO op, maar blijft in concept, totdat OCW de wettekst publiceert. Deze kraam biedt onder leiding van Erik Woldhuis en Thijs Goedegebure een uitgelezen kans om al je vragen te stellen over wat er gaat veranderen. Het veranderproces en de fase van beproeving wordt door SLO uitgevoerd. Het loket van DUS-i geldt om je aan te melden als partner voor beproeving.

Algemeen: Inspiratie voor in de nlt les vanuit 4TU

De vier samenwerkende technische universiteiten (Wageningen Universiteit & Research, TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente, verenigd in de 4TU-federatie) hebben online lesmateriaal ontwikkeld om leerlingen te enthousiasmeren voor bèta-opleidingen. Leerlingen krijgen door dit kant-en-klare lesmateriaal een beter beeld van hoe ze exacte kennis kunnen toepassen. Op de markt kun je alvast kennismaken met deze lessen, die binnenkort gratis beschikbaar zijn!

Zeker langskomen, want:

Heleen Bot geeft je LessonUp-inspiratie bij deze tien lesmodules: Blue Energy, Blije bacteriën en Magische Micro-organismen, Fast Fashion, Summer in the city, Technisch ontwerpen in de BMT, Moleculaire gastronomie, Medicijnen van molecuul tot mens, Van Algen tot Zeewier, Een Dijk van een Dijk en Duurzaam verbouwen.

Algemeen: NVON

De NVON (Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen) is een vakvereniging en tevens vakbond voor (aankomend) docenten en TOA’s n de natuurwetenschappen en technologie. Zij komt op voor het belang van goed onderwijs en doet dit door middel van het delen van kennis en informatie en zorg voor haar leden via diverse verzekeringen en kortingen.

Zeker langskomen, want:

De NVON heeft veel thema-edities uitgegeven met lesactiviteiten. ‘Water, gewoon bijzonder’ is daarvan de meest recente. Wist je dat er ook een Jong-NVON actief is? Ook de NVON-sectie nlt is jaarlijks vertegenwoordigd op de nationale conferentie nlt.